Euro 2016 Ιστορία

Euro 1988: Η βασίλισσα Ολλανδία βρήκε το στέμμα της

Δύο χαμένοι τελικοί Μουντιάλ είναι βαριά κληρονομία.Ο Γκούλιτ, ο Φαν Μπάστεν και η παρέα τους αποτίναξαν την κατάρα στο Euro 1988, σήκωσαν τον μοναδικό τίτλο των οράνιε και χάρισαν ένα γκολ… υπερθέαμα

Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα. Ρώτα και την Ολλανδία, αν δεν μας πιστεύεις... Τη δεκαετία του 70' η ομάδα που δίδαξε στην Ευρώπη το total football βρέθηκε δύο φορές σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1974, 1978). Και τις δύο απέτυχε να σηκώσει το τρόπαιο.

Μια βασίλισσα χωρίς στέμμα βρήκε τη... γλύκα της κορυφής στην Δυτική Γερμανία το 1988. Χωρίς τα μαγικά του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά με τον... μαγικό Μάρκο Φαν Μπάστεν να είναι ο πρωταγωνιστής στην ανάβαση των οράνιε στην κορυφή της Ευρώπης. Και, φυσικά, με τον μεγάλο Ρίνους Μίχελς να επιστρέφει στον πάγκο για να ενώσει δύο μεγάλες γενιές του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Βέβαια, δεν ήταν εύκολο να αποτινάξει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης ομάδας που δεν έχει μάθει να φτάνει στην κορυφή. H κατάκτηση του τροπαίου δεν ήρθε καθόλου εύκολα. Τα πρώτα... πολλαπλά εγκεφαλικά για τους Ολλανδούς φιλάθλους ήρθαν από τους ομίλους ακόμα, αφού η πρόκριση κρίθηκε από ένα γκολ του Κιφτ οκτώ λεπτά πριν την λήξη του τελευταίου ματς με την Ιρλανδία.

inner

Στα ημιτελικά συνάντησε τη Δυτική Γερμανία. Τη διοργανώτρια και την ομάδα που της είχε στερήσει τον τίτλο στην πρώτη της παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ώρα για εκδίκηση! Πάλι, βέβαια, το αίμα των Ολλανδών πάγωσε, όταν ο Ματέους έβαλε μπροστά στο σκορ του Γερμανούς, με πέναλτι στο 55', όμως με τον ίδιο τρόπο στο 74' ο Κούμαν έφερε ξανά τον ημιτελικό στα ίσα. Στο 88' ο Φαν Μπάστεν σκόραρε, οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό και (spoiler alert) ετοιμάστηκε να πετύχει το κορυφαίο γκολ της καριέρας του.

Η τότε Σοβιετική Ένωση, στην τελευταία της παρουσία σε Euro πριν την διάσπαση, ήταν ο αντίπαλος στον τελικό. Και αυτό αποτέλεσε ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση για τους Ολλανδούς, αφού στους ομίλους είχαν τερματίσει πίσω της, χάνοντας το μεταξύ τους ματς με 1-0.

Στον τελικό του Μονάχου, όμως, υπήρχε μόνο... Φαν Μπάστεν -παρά τα εντυπωσιακά κατορθώματα του συνόλου. Ο πρώτος τίτλος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- της Ολλανδίας δεν ήταν μια απλή νίκη, ακόμα και αν δεν φαίνεται από τα στατιστικά.

Το σκορ δεν ήταν εντυπωσιακό (2-0) και τα γκολ μπήκαν νωρίς (Γκούλιτ στο 32' και Φαν Μπάστεν στο 54'). Η Σοβιετική Ένωση δεν αντέδρασε και όλα τελείωσαν καλά για την Ολλανδία.

Αυτό που δίνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση στην επιτυχία είναι τα... μαγικά του 24χρονου, τότε, επιθετικού- που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε γκολ και την ίδια χρονιά κατέκτησε τη χρυσή μπάλα.

Η Ολλανδία έγραψε ιστορία με τον Φαν Μπάστεν να πετυχαίνει ένα γκολ τόσο σπάνιο, τόσο μεγάλης κλάσης, τόσο... πλάγιο, που ακόμα και σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο θεαματικά γκολ που έχουν μπει στην διοργάνωση.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x